טיפול-בדכאון

מהו דכאון?

דכאון הוא אחת ההפרעות השכיחות ביותר (יחד עם חרדה). זו הפרעה שיש לה היבטים רגשיים, פיזיים, קוגניטיביים והתנהגותיים. הפרעה זו מפריעה בתפקוד התקין ועשויה להשפיע על איכות החיים בכל תחומי החיים. במקרים קיצוניים היא עלולה להביא לאובדנות.  סימפטומים אופייני לאנשים ששרויים בדכאון הם תחושה של ייאוש ועצב, הערכה עצמית ירודה, חוסר עניין כללי בחיים, קשיי שינה, חוסר תיאבון ובמצבים קיצוניים עשויות להגיע אובדניות. הסיבות לדכאון יכולות להיות גנטיות או סביבתיות וקשורות לנסיבות מההווה או מהעבר.

בשונה ממצב רוח עצוב שחולף, דכאון היא הפרעה מתמשכת שללא טיפול מתאים עלולה להחמיר. טיפול פסיכולוגי בדכאון מתאים לאנשים המרגישים ירידה בתפקוד ובתחושת ההנאה מהחיים, תחושות של עצב וירידת ערך. במצבים חמורים של סכנת אובדנות נדרש קודם אשפוז וייצוב תרופתי.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדכאון

טיפול קוגניטיבית התנהגותי היא אחת השיטות היעילות והנפוצות בטיפול בדכאון ויש לכך תמיכה אמפירית רחבה. טיפול תרופתי נמצא אף הוא כיעיל לטיפול בסימפטומים אך בניגוד לטיפול קוגניטיבי התנהגותי השפעתו אינה ממשיכה לאחר הפסקת הטיפול. הוא משולב בעיקר כשחומרת הדכאון גבוהה. הנטיה האישית שלי כמטפלת היא להעדיף לעודד את המטופל לעסוק בפעילות גופנית על פני טיפול תרופתי. במשולב עם טיפול פסיכולוגי, פעילות גופנית מעלה את תחושת המסוגלות של המטופל, את הערך העצמי, מחזקת את הגוף ומעלה את האנרגיה ומצב הרוח.  

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדכאון מאופיין במספר שלבים. השלב הראשון הוא התנהגותי ומתמקד בחזרה לתפקוד תקין גם אם עדיין יש רגשות ומחשבות שליליים. השלב הבא הוא קוגנטיבי ובו יש דגש על שינוי דפוסי חשיבה שליליים שמעוררים את התחושות והרגשות הלא נעימים. בשלב זה המטופל לומד לזהות מחשבות אוטומטיות, להעריך אותן ולבחון דרכי חשיבה חלופיות יעילות יותר. בסוף שלב זה המטופל יאמץ דפוסי חשיבה מסתגלים יותר ויחווה רגשות חיוביים יותר. השלב האחרון מתמקד בשימור השפעות הטיפול ובמניעת הישנות הדכאון.