טיפול-פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי הוא תהליך שבו מתפתחת מערכת יחסים בין מטפל למטופל שמאפשרת למטופל להשיג מטרות שונות בחייו ולשפר את איכות חייו. קיימות כיום גישות שונות לטיפול פסיכולוגי ומכל גישה נגזרים כלים שונים שהמטפל משתמש בהם בתהליך. המשותף לכל השיטות הוא שבכולם יש מפגש שבו מתקיימת שיחה על חייו של המטופל. מעבר למטרות הקונקרטיות שהמטופל מציב לעצמו, המטפל מנסה לאפשר למטופל חוויה רחבה יותר של שליטה על חייו. התהליך הטיפולי מתבצע על ידי מטפלים שעברו הכשרה אקדמית ארוכה ולימודי פסיכותרפיה בתחום ההתמחות הספציפי.

מבנה הטיפול

ברוב תהליכי הטיפול נפגשים אחת לשבוע למשך פגישה של כשעה בה המטופל ישתף בקשיים שלו והמטפל יקשיב ויציע התערבויות שונות בהתאם לשיטת הטיפול. אורך התהליך תלוי בגישה הטיפולית, במוטיבציה של המטופל, בגודל הקשיים ובהתקדמות הטיפול. בגישות קצרות המועד לרוב טיפול נע בין מספר חודשים בגישות קצרות המועד (כגון הגישה הקוגניטיבית התנהגותית) למספר שנים בגישות דינמיות.

חווית המטופל

המטופל יעבור תהליך שבו יחווה שליטה הולכת וגדלה על חייו דרך רכישה של כלים להתמודדות וכן אוורור ועיבוד של חוויות שעבר שיסייע לו להבין טוב יותר את דפוסי ההתנהגות והחשיבה שלו. בסוף התהליך הטיפולי המטופל יחוש רווחה נפשית גבוהה יותר ותחושה של מסוגלות להתמודד עם אתגרים בחייו.

מה משפיע על הצלחת הטיפול?

הרבה מאוד מחקרים מעידים על כך שהדבר שהכי מנבא הצלחה של טיפול הוא קודם כל הקשר שנוצר בין המטפל למטופל. קשר זה כולל את האמון והברית הטיפולית שנוצרת ביניהם. משתנים נוספים שמשפיעים על ההצלחה הם ההכשרה והמקצועיות של המטפל, התאמת השיטה לבעיה, המוטיבציה של המטופל והפתיחות שלו לשינוי ועוד.