מהי פסיכולוגיה חיובית?
הפסיכולוגיה החיובית עוסקת בחקר האושר והשגשוג האנושי. היא מתמקדת בחקר וקידום של שלושה תחומים:
1. הרגשות החיוביים – שאיפה לשביעות רצון מהעבר, אושר בהווה ותקווה כלפי העתיד.
2. התכונות החיוביות – זיהוי, מיקוד ופיתוח החוזקות האישיות יוביל לתפקוד אישי מיטבי ולתחושת אושר.
3. המוסדות החיוביים – מיקוד בעוצמות (כגון מנהיגות ואחריות) שמטפחות מוסדות חיוביים דוגמת משפחה וקהילה.
הפסיכולוגיה החיובית נוסדה באופן רשמי ב-1998, כאשר ראש איגוד הפסיכולוגים האמריקאי באותה עת, פרופ' מרטין סליגמן, הודיע על ייסוד הפסיכולוגיה החיובית כתחום חדש של מחקר בפסיכולוגיה. המטרה של הפסיכולוגיה החיובית היא להוביל לשינוי בתפיסה המסורתית של הפסיכולוגיה מעיסוק רק בקשיים ותיקונם, לעיסוק גם בבניית האיכויות שמובילה למימוש עצמי וחיזוק האושר האנושי.
הפסיכולוגיה החיובית כגישה מניעתית
התפתחות הגישה בשנים האחרונות מיוחסת בעיקר לשיעורי הדיכאון הגבוהים באוכלוסייה שהולכים וגדלים, על אף ההתפתחות במחקר ובטיפול הפסיכולוגי בתחום המחלות הנפשיות במאה שנים האחרונות. ארגון הבריאות העולמי צופה שעד שנת 2030 יהיה הדיכאון המחלה החמורה ביותר לאנושות בקיצור תוחלת החיים ובפגיעה באיכות החיים. היא ממוקמת במקום זה כבר כיום לבני הגיל הצעיר.
הפסיכולוגיה החיובית דוגלת בגישה מניעתית שבאה לקדם חוסן נפשי. בדומה למערכת חיסונית טובה שמונעת מחלות פיזיות, חוסן נפשי מונע התפתחות של דכאון, חרדה והפרעות נפשיות אחרות. אחת הדרכים בגישה זו, שיש לה פוטנציאל להוריד את שיעורי החרדה והדיכאון באוכלוסייה, היא חיזוק חוזקות הפועלות כבולמים נגד מחלות נפש (כגון אומץ, אופטימיות, מיומנות אישית, אמונה, תקווה, כנות, יכולת זרימה). לדוגמא, ללמד אדם להיות אופטימי מונע דיכאון וחרדה אצל ילדים ומבוגרים, ומוריד לחצי בערך את השכיחות שלהם במשך השנתיים הבאות.
מה קובע את האושר?
מחקרי מטה אנליזה הראו כי אושר מוביל להצלחה ולא להיפך. עוד נמצא במחקר כי האושר מושפע מכמה גורמים:
- 50% תורשה וגנטיקה (כמו משקל ורמת כולסטרול)
- 10% נסיבות חיים
- 40% פעילות מכוונת שנמצאת בשליטתנו ומושפעת מהבחירות שלנו.
הבחירות והפרשנות שלנו קובעות אם נראה כישלון כסיבה לדכאון או כהזדמנות. הדרך שבה אנו חווים את העולם מושפעת מאד מהמקום בו אנו ממקדים את תשומת לבנו. אנו בוחרים אלו משקפיים להרכיב – האם להתמקד בחיובי או בשלילי. המיקוד יוצר את המציאות שלנו מאחר שאנו רואים את מה שאנו מחפשים ומחמיצים את מה שאנחנו לא מחפשים. כשמתמקדים בטוב ומעריכים אותו הוא צומח. כשלוקחים כמובן מאליו את הטוב הוא יורד בערכו.
אופי ההתנהגות של אנשים מאושרים
אחת משיטות המחקר הנפוצות בפסיכולוגיה החיובית המשמשת גם ככלי טיפולי היא למידה מהצלחות. בלמידה כזו אנו מאירים עם הפנס על מה שעובד בהווה או בעבר, חוקרים ולומדים ממנו. אחד המחקרים המפורסמים בפסיכולוגיה החיובית שהשתמש בטכניקה זו, בחן את דפוסי החשיבה וההתנהגות של אנשים מאושרים ומצא שאנשים מאושרים:
- מקדישים זמן ומטפחים את מערכות היחסים שלהם עם משפחה וחברים.
- קל להם להודות על כל מה שיש להם.
- מדמיינים את עתידם מתוך אופטימיות.
- הראשונים להגיש עזרה לעמיתים ולעוברי אורח.
- חווים זרימה לעיתים קרובות יחסית, מתענגים על הנאות החיים ומנסים לחיות בהווה.
- מתעמלים לעיתים קרובות.
- מחויבים מאוד למטרות ולשאיפות ארוכות טווח.
- יש להם יכולת לצמוח מתוך משברים.
תוצרי הלוואי של האושר הם שאנשים מאושרים הם יותר חביבים ונמרצים, אהודים יותר על זולתם, נהנים יותר מקשרים חברתיים, יותר גמישים ויצירתיים. כל המאפיינים המצוינים לעיל הם מגבירי אושר ולמעשה ניתנים ללמידה בעזרת טיפול. כלומר, אם האדם הרגיל יתרגל כל אחד מהמאפיינים האלה (הפגנת נדיבות, הוקרת תודה, ראיה אופטימית וכו') רמת האושר שלו תעלה.